GEBRUIKS- EN ONDERHOUDSVOORSCHRIFTEN HOUT, MDF, FINEER

GEBRUIKS- EN ONDERHOUDSVOORSCHRIFTEN HOUT

De volgende eenvoudige en nuttige gebruiks- en onderhoudsrichtlijnen zullen u helpen vele jaren van de excellente kwaliteit van uw nieuwe product(en) te kunnen genieten. Lees ze goed door! De onderstaande gebruiksvoorschriften en onderhoudsvoorschriften zorgen ervoor dat uw producten hun aantrekkelijkheid behouden, voorkomen schade aan uw producten en verlengen de levensduur. Bovendien vervallen bij niet correct gebruik en onderhoud alle garanties.

Fenix keuken, zwarte keuken met stalen blad, aanrechtblad van staal. Moderne design keuken van B DUTCH. B DUTCH maakt keukens op maat. Luxe keukens van Fenix of Corian wit. Bij de tijdloze keukendesigns van B DUTCH gebruikt B DUTCH ook massief hout of fineerhout. Voor keukenkasten, achterwanden van keukens, geintegreerde eettafels, etc.
Bari badkamermeubelen van B DUTCH. Luxe badkamerkasten, badmeubel, wastafelmeubel Bari is leverbaar in diverse maten en uitvoeringen, ook op maat
Badkamermeubel met Corian dubbele wastafel. Roma badkamermeubelen van B DUTCH. Luxe maatwerk badkamermeubelen, badkamerkasten, badmeubel. Wastafelmeubel Roma is leverbaar in diverse maten en uitvoeringen, ook op maat.

GEBRUIKSVOORSCHRIFTEN

Water, vocht en ventilatie:
Met name in een badkamer of doucheruimte worden meubelen nat of vochtig en blijft vochtige lucht hangen. Maak uw houten meubelen na gebruik droog en zorg dat de ruimte waarin u het meubel plaatst goed ventileert.

Plaats een badmeubel of ander product van hout, MDF of fineer nooit direct naast een bad of douche zonder een deugdelijke afscheiding, het meubel moet spatwatervrij hangen en de ruimte moet voorzien zijn van goede ventilatie conform de Energy Performance of Buildings (EPB) normen, waarin ook de Europese normen voor ventilatie in badkamers en andere natte ruimtes worden gesteld. Het gaat hierbij ook om afvoer van lucht en om aanzuiging (beluchting) van verse lucht, bijvoorbeeld bij de deur.

Indien u onze meubels van hout, MDF of fineer niet spatwatervrij hangt en/of de ventilatienormen niet worden gehaald, kan er geen aanspraak op onze garantie worden gemaakt. Uw erkend installateur is op de hoogte van de ventilatie normen. Wilt u uw badkamermeubel wel direct naast de douche of het bad plaatsen of heeft u geen ventilatie conform de normen of wordt het meubel door andere redenen regelmatig nat, dan adviseren wij u om geen hout, MDF of fineer te nemen voor uw badmeubel, maar Corian.

Na het douchen, baden of gebruik van water dient het sanitair drooggewreven te worden. Laat nooit water op hout, MDF of fineer liggen.

Laat ook geen vochtige spullen achter op de meubels / sanitair of keuken. Door bijvoorbeeld vochtige handdoeken, of andere vochtige materialen kan het hout, MDF of fineer worden aangetast of opzwellen. Aandachtspunten hierbij zijn vooral de randen van het meubel (van hout, MDF of fineer) deze dienen volkomen droog te worden gewreven.

Scherpe voorwerpen:
Onze houten panelen zijn behandeld met hoogwaardig laksystemen, MDF of fineer (tenzij gekozen is voor een onbehandeld materiaal). Onze materialen weerstaan de belasting van normaal, dagelijks gebruik. Puntige en scherpe voorwerpen is een abnormale belasting en kunnen op onze materialen oppervlak insnijdingen of krassen achterlaten. Dit is te voorkomen door onderzetters/snijplanken te gebruiken.

ONDERHOUDSVOORSCHRIFTEN

Dagelijks vuil:
Dagelijks schoonmaken met water en zeep is NIET aan te raden. Wij adviseren om maximaal één maal per twee weken met water en een zachte zeep schoon te maken en op de overige dagen alleen droge reiniging. De houten panelen dient u na ieder gebruik met een zachte pluisvrije doek droog maken. Dit om kalkafzetting te voorkomen.

Om de gelakte oppervlakken te reinigen gebruikt men in principe enkel een zacht, zuiver en pluisvrije doek.

Om achterblijvend stof en lichte vervuiling weg te nemen volstaat het om de oppervlakken lichtjes af te wrijven (zonder sterke druk!) met een vochtige doek. Aansluitend met een droge doek nawrijven. Aan het water kan men een KLEINE hoeveelheid van de volgende reinigingsmiddelen toevoegen: alle alkalivrije en PH neutrale allesreinigers, zo ook alle vloeibare afwasmiddelen zoals b.v. Dreft of groene/zachte zeep. Deze middelen zijn te gebruiken zoals aangegeven op de verpakking. Gebruik NOOIT agressieve schoonmaakmiddelen en andere chemicaliën zoals chloor en terpentine. Daar ontstaan niet of zeer moeilijk te verwijderen vlekken door.

Voor gelakte oppervlakten en voor panelen die zijn afgewerkt met Rubio MonoCoat, adviseren we speciale reinigingsmiddelen, zie bij Reinigingsmiddelen verderop in dit document.

Wordt er teveel zeep gebruikt dan wordt er een zachte laag aangebracht op het oppervlak waar steeds weer vuil op kan komen. Gebruik dus nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid. Minder of geen zeep kan altijd, de zeep is alleen ter reiniging, niet ter bescherming of voeding van de afwerklaag.


Hardnekkig vuil:
Om hardnekkig vuil te verwijderen kan men de reinigingsproducten in de maximaal aanbevolen hoeveelheid aan het water toevoegen, doch nooit meer en zeker niet onverdund aanbrengen. Indien u per ongeluk toch een sterkere concentratie heeft gebruikt moet u direct daarna eerst met zuiver water naspoelen en aansluitend met een schone doek droogwrijven.


Reinigingsmiddelen:

NIET GEBRUIKEN
In geen geval mogen er schuurmiddelen worden gebruikt zoals schuursponsjes, vloeibare schuurmiddelen zoals b.v. CIF. Dit om krassen te voorkomen. Ook het gebruik van agressieve bad- en wc-reinigers, chloor en ontkalkingsmiddelen mag niet.

GELAKTE OPPERVLAKTEN
Voor de bescherming en verzorging van gelakte oppervlakken zijn de in de handel te verkrijgen producten veelal geschikt, zoals b.v. HG Polish voor gelakte meubeloppervlakken. Enkele van deze producten zijn echter aangekleurd en kunnen op het oppervlak een gekleurde film achterlaten. Daarom zijn deze producten niet aan te bevelen voor de behandeling van lichte houtsoorten.

GEOLIEDE OPPERVLAKTEN
Geolied houtfineer dient af en toe opnieuw geolied te worden. Gebruik daarvoor in elk geval dezelfde olie als de oorspronkelijke olie welke door B DUTCH is aangebracht. Voor het oliën van oppervlakten gebruikt B DUTCH de houtolie Rubio Monocoat. Dit is een houtolie van de nieuwste generatie die het hout kleurt en een superieure houtbescherming biedt. De panelen die afgewerkt zijn met Rubio MonoCoat kunt met RMC Soap reinigen. Gebruik maximaal 50ml RMC Soap op een volle emmer water van 10 liter! Of gebruik kant-en-klare RMC Surface Care. Rubio MonoCoat heeft een matte uitstraling. Probeer geen glans te creëren door middel van zeep.

Voor vlekken op met Rubio MonoCoat afgewerkte panelen, heeft Rubio een aantal producten in de handel:
RMC Tannin Remover: Zwarte/looizuurvlekken (een chemische reactie in het hout), die vaak ontstaan bij een combinatie van vocht en metaal, en overige hardnekkige vlekken.
RMC Grease Remover: Vetvlekken.
RMC Limespot Remover: Kalkvlekken.
Gebruik: spray de vlek in en laat eve inwerken. De behandeling kan worden herhaald totdat het gewenste resultaat is bereikt. Daarna met een licht vochtige doek afnemen, laten drogen en RMC Refresh (kleurloos) of RMC Oil Plus 2C (in de oorspronkelijke kleur) aanbrengen. Deze goed uitwrijven en droog poetsen met een niet-pluizende doek.

RMC Refresh voor onderhoud Rubio MonoCoat panelen:
Een onderhoudsbeurt met RMC Refresh (kleurloos, kan gebruikt worden bij iedere kleur; geeft de juiste bescherming, maar brengt een kleur terug) wordt telkens toegepast wanneer het uiterlijk en de bescherming van het oppervlak grondig dient te worden opgefrist. Dit kan ook plaatselijk gebeuren op plekken die intensiever worden gebruikt. Werkwijze:
1. Maak het oppervlak vuil- en stofvrij door met alleen een licht vochtige doek af te nemen. Laat het oppervlak drogen. Verstuif RMC Refresh op het oppervlak.
2. Gebruik zeer weinig product om te vermijden dat het oppervlak kleverig wordt. Met één liter kan ongeveer 80 – 100 m2 worden behandeld. Laat het product gedurende enkele minuten inwerken. Wrijf de behandelde zone droog met een niet-pluizende doek.
3. Wij adviseren niet al te grote zones tegelijkertijd te behandelen zodat elke zone binnen 15-20 minuten handdroog kunnen worden gepoetst.
4. In gebruik nemen kan weer na 4 tot 6 uur bij goed geventileerde ruimtes.

RMC Oil Plus 2C voor groot onderhoud:
1. Behandel het oppervlak met een schuurnetje korrel 100 of met een GS-320 (paarse) pad.
2. Zorg dat het oppervlak helemaal stofvrij is.
3. Breng de RMC Oil Plus 2C (2-cmponenten, in de originele kleur) aan met een witte pad.
4. Verbruik bij onderhoud: 350ml = 40-50 m2 en 1,3 liter is 130-150 m2.
5. Behandel maximaal 30 m2 per keer en laat de olie niet langer dan 15-20 minuten inwerken.
6. Wrijf alle overtollige olie weg met een witte pad en/of doek. Het is erg belangrijk dat de behandelde delen goed worden droog gepoetst.
7. Na 8-12 uur (bij goed geventileerde ruimtes).is het oppervlak weer beloopbaar (vloerdelen) of kan het in gebruik worden genomen (meubelpanelen).
8. Na 48 uur mag er weer schoongemaakt worden met een licht bevochtigde doek. Na 1 week kunnen water en RMC Soap weer worden gebruikt.

LET OP: Doeken/handpads doordrongen met Rubio MonoCoat Oil kunnen zelf ontbranden en dienen na gebruik te worden ondergedompeld in water en in een afgesloten plastic zak te worden weggegooid.

Badkamer inspiratie bij B DUTCH. Laat onze ontwerpers meedenken met uw badkamer ideeën en badkamer ontwerpen.

BEZOEK DE B DUTCH FABRIEKSSHOWROOM IN CUIJK

Graag delen wij onze passie voor mooie materialen, vakmanschap en design en nodigen u uit voor een bezoek aan onze fabrieksshowroom. Het is ook mogelijk om samen met onze adviseurs even een kijkje te nemen in de fabriek waar topkwaliteit materialen worden verwerkt tot B DUTCH design producten voor badkamers, keukens, slaapkamers en woonkamers. Prachtige interieurobjecten perfect afgewerkt tot in detail. U kunt de fabrieksshowroom op doordeweekse dagen bezoeken zonder afspraak, maar dan bestaat de kans dat onze adviseurs bezet zijn. Toegang tot de fabriek zonder een van onze adviseurs is niet mogelijk. Wilt u goed geïnformeerd worden? Met een adviseur spreken die u helpt bij uw badkamer of keuken ontwerp? Maak dan een afspraak via het contactformulier op onze site.

B DUTCH fabriek Cuijk. Badkamer inspiratie of keuken inspiratie nodig? Bezoek de B DUTCH fabrieksshowroom in Cuijk. B DUTCH is een puur Nederlands design label voor luxe tijdloze badkamers, keukens en andere grote interieurelementen zoals kastenwanden en haarden. B DUTCH verkoopt direct af-fabriek aan de klant.